2013/01/20

Zimowe smaki. Odwrócone ciasto czekoladowe z gruszkami i karmelem.

Ziiiimnoooo, oj zimnooo! Przytupując z nogi na nogę na przystanku, chuchając w zmarznięte dłonie i przeklinając pod nosem kierowcę autobusu, który miał przecież przyjechać 15 minut temu, stwierdzam, że zima przegrała. Przegrała sromotnie coroczny konkurs "Ulubiona pora roku Natalii J.". Jury w składzie jednoosobowym zadecydowało - zima przepadła w większości kategorii, koleżanki wiosna i lato są bezkonkurencyjne, jesień depcze im po piętach, a zima, mimo, że w modnej białej kiecce i ekstra puchowej czapie, daleko z tyłu. I nic nie wróży, żeby miała nadrobić dystans dzielący ją od konkurentek. Jedne z niewielu punktów zarobiła w kategorii kulinaria, w sumie to należą się jej oklaski. Oczywiście, letnie i wiosenne dania to inna liga, bo kolorowe, świeże, soczyste, lekkie, ale co za problem przygotować to, co się ma podane na tacy (czytaj: wybrać coś z pełnego sezonowych warzyw i owoców straganu). Zima na starcie miała trudniej, bo wybór składników ubogi, jak zawartość portfela studenta. A mimo wszystko poradziła sobie świetnie, dowiodła swojej pomysłowości, a ja doceniam kreatywność. Mając do dyspozycji zaledwie ziemniaki, warzywa korzeniowe, kilka owoców, tu dodała miodu, tam szczodrze tymianku, nie zapomniała o mięsie i do konkursowych potyczek wystawiła, niczym działa, kilka rewelacyjnych dań, które wywołały westchnienie i błogi uśmiech na twarzy jurorki. Ale to, co powstało na deser, przeszło najśmielsze oczekiwania. Wilgotne, intensywnie czekoladowe ciasto z lekko kardamonową nutą, soczyste gruszki zatopione w słodkim karmelu, jest tak, jak lubię - elegancko, wręcz dekadencko, omal wytrawnie. Kęs ciasta rozgrzewa ciało i duszę, minusowe temperatury przestają przerażać. Jeżeli zima wyczaruje jeszcze kilka takich cudeniek, w przyszłym roku jak nic ma szansę na poprawienie konkursowego rezultatu:)


Odwrócone ciasto czekoladowe z gruszkami i karmelem (Upside-down Chocolate Pear Cake)
(Zmodyfikowany przepis z epicurious.com)

Składniki:

Karmel:

  • 150 g cukru
  • 80 ml wody
  • 5 dojrzałych gruszek (użyłam odmiany Konferencja)
Ciasto:
  • 60 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady (powyżej 70% zawartości kakao)
  • 150 g mąki
  • 35 g ciemnego kakao
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół płaskiej łyżeczki soli
  • po pół łyżeczki mielonego kardamonu i cynamonu
  • 100 g ciemnego muscovado
  • 30 g białego cukru
  • 2 jajka
  • 130 ml maślanki/kefiru/jogurtu naturalnego
  • łyżka bourbonu (opcjonalnie)
  • masło do wysmarowania foremki, 2-3 łyżeczki kakao do wysypania boków
Sposób wykonania:
1. Tortownicę o średnicy 20-22 cm wyłóż papierem do pieczenia w ten sposób, by papier przykrywał samo dno (połóż papier tylko na dnie foremki i zamknij obręcz, papier, który wystaje zagnij, aby otaczał tortownicę - to zapobiegnie ewentualnemu wypływaniu karmelu), boki wysmaruj masłem i obsyp kakao.
2. Przygotuj gruszki: obierz je, pokrój na ćwiartki, wykrój gniazda nasienne, odłóż na bok.
3. Przygotuj karmel: na teflonowej patelni (lu innej z nieprzywierającym dnem) gotuj cukier  z wodą na małym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Podkręć ogień na większy i gotuj powstały syrop, mieszając od czasu do czasu, do momentu aż nabierze złotej barwy i zgęstnieje (trzeba uważać, żeby nie przypalić!).
4. Karmel wylej na dno przygotowanej tortownicy (uwaga, jest baaardzo gorący), poczekaj chwilę, aż choć trochę przestygnie, rozłóż na nim gruszki.
5. Przygotuj ciasto: w małym rondelku na małym ogniu rozpuść masło z czekoladą, lekko ostudź. W misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól, przyprawy. Do innej miski wsyp cukry, dodaj masę czekoladową i zmiksuj, aż masa będzie puszysta (kilka minut). Do zmiksowanej masy dodawaj po kolei jajka, każde wmiksowując. Następnie dodawaj partiami mąkę na przemian z maślanką (w międzyczasie dodaj alkohol, jeśli go używasz), miksuj do czasu, kiedy wszystkie składniki będą dobrze połączone.
6. Wyłóż masę czekoladową na karmel z gruszkami (uprzedzam, że masa jest gęsta!), delikatnie rozprowadź i wyrównaj na wierzchu.
7. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 st. C na 40-45 minut (piecz "do suchego patyczka").
8. Wyjmij z piekarnika i dokładnie ostudź, najlepiej na kratce.
9. Kiedy ciasto jest już wystudzone, zdejmij obręcz (trochę karmelu możne wypłynąć), ostrożnie obróć ciasto do góry nogami i delikatnie odklej papier - tym sposobem gruszki są na górze, a karmel tworzy błyszczącą polewę.



6 komentarzy:

  1. Też określiłabym je jako dekadenckie. Pięknie sie prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To ciasto wspaniale wygrywa ze wszystkim co zimowe,niekolorowe i nieciekawe.
    To pierwsza liga!
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za pierwszoligowy komplement :)

      Usuń
  3. Fantastyczne ciacho. Wygląda niezwykle oryginalnie i pysznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! Polecam przetestować przepis

      Usuń