2013/05/23

Powrót do życia. Kruche ciastko z truskawkami i bazyliową bitą śmietaną.

Zaspana wiosna w końcu otworzyła oczy i wstała z łóżka, dlatego i ja postanowiłam po dłuuugiej przerwie powrócić do prowadzenia bloga. Nadrobienie zaległości nie jest prostą sprawą, ale nie ma co zasłaniać się brakiem weny (łagodne określenie lenistwa), a tym bardziej deficytem materiałów do pracy, skoro w warzywniaku miejsce buraków i ziemniaków, których miałam serdecznie dość, zajęli moi ulubieńcy - szparagi, kalafiory, marchewki, botwinka - wszystko młode, soczyste, kolorowe. Nic, tylko wymyślać receptury, gotować... i blogować! (stoi czarne na białym, więc sama trzymam się za słowo :)
Dziś przepis równie wiosenny, co prosty i superdobry. Kruche ciastko nasączone gęstym sokiem z truskawkami i bitą śmietaną o smaku bazylii. Klasyczne połączenie podkręcone delikatnym aromatem bazylii. Nie obawiajcie się tej kombinacji - orzeźwiające zioło pięknie podkreśla słodycz truskawek. Jeśli nie macie bazylii, możecie infuzować śmietanę miętą, melisą albo tymiankiem, co polecam szczególnie!



Kruche ciastka z macerowanymi truskawkami i śmietaną infuzowaną bazylią

Ciasto (proporcje na  4 ciastka)
  • 220 g mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 70 g masła
  • 1 małe jajko
  • 80 ml śmietanki 30%

1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem, dodaj pokrojone na małe kawałeczki zimne masło i posiekaj wszystko, aby uzyskać konsystencję kruszonki. 
2. Wbij jajko, dodaj śmietankę i wyrób szybko do połączenia składników, ciasto nie musi być gładkie i jednolite. 3. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, uformuj z ciasta prostokąt o bokach około 20 cm na 15 cm i grubości około 3 cm. Przekrój prostokąt wzdłuż i wszerz, aby otrzymać 4 części, oddziel je od siebie, aby w trakcie pieczenia się nie posklejały. 
4. Wstaw ciastka do piekarnika nagrzanego do 190C i piecz 15-20 minut, aż brzegi ciastek będą złociste. Przełóż na kratkę do ostudzenia. Ciastka można upiec nawet dzień wcześniej.

Truskawki
  • 500 g truskawek
  • 2 łyżeczki cukru lub więcej, w zależności od tego, jak słodkie mamy owoce
  • 2-3 łyżeczki dobrej jakości octu balsamicznego

Umyj truskawki, obierz szypułki, pokrój je w kostkę i przełóż do miski. Dodaj cukier i ocet, wymieszaj i pozostaw w temperaturze pokojowej na minimum godzinę, aby truskawki puściły sok.

Śmietana infuzowana bazylią
  • 250 ml słodkiej śmietanki 30-36%
  • 5-6 dużych liści bazylii
  • cukier puder

1. Wlej śmietankę do małego garnuszka i doprowadź do lekkiego wrzenia. 
2. Zdejmij z gazu i wrzuć do śmietanki porwane liście bazylii. 
3. Ostudź, a następnie włóż do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej całą noc. 
4. Przed podaniem deseru przecedź schłodzoną śmietankę przez sitko, następnie ubij ją na sztywno, dosładzając cukrem pudrem tyle, ile lubisz :)

Deser podawaj w następujący sposób: przekrój ciastka nożem z piłką, na każdej połówce rozłóż truskawki i polej obficie powstałym sokiem, połóż na nich lub obok kleks śmietany i przykryj wszystko drugą połówką ciastka.




3 komentarze:

  1. Blog się fajnie zapowiada więc cieszę się z reaktywacji.

    Bazyli i truskawek się nie boję, tymianku nie próbowałam, zaczekam aż krajowe pojawią się na dobre i do dzieła! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. o, jak miło, że powracasz! im nas więcej, tym przyjemniej.
    ciekawy deser.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie Wam dziękuję za miłe słowa, tym bardziej mam ochotę na powrót :)

    OdpowiedzUsuń