2013/06/06

Ogrzej się. Kotlety wieprzowe w calvadosie na purée z pieczonym czosnkiem.

Jest czerwiec. Muszę sobie to głośno i często powtarzać, bo inaczej nie wierzę. Pogoda za oknem wskazuje bardziej na listopad, niż na początek lata, przeprosiłam się ze swetrami, które już-już miałam chować na dno szafy, zastępując je kusymi fatałaszkami. Nie ma co, jest.... fatalnie (choć na usta ciśnie się bardziej wyszukane słowo).
W związku z szaroburą aurą i równie szaroburym nastrojem, proponuję rozgrzewacz i pocieszacz w jednym - pyszne kotlety wieprzowe w sosie z nutą calvadosu, na ziemniaczkach utłuczonych z pieczonym czosnkiem, z jabłkami i sałatą. Do tego kieliszek dobrego wina (a najlepiej kilka - w końcu to pocieszacz, prawda? :) i świat nabiera barw! 

Danie zrobiłam jakiś czas temu, kiedy z kolei słońce świeciło niemiłosiernie, co zresztą widać na poniższych obrazkach. To też przykład na to, jak fotografuje się jedzenie, kiedy czekają na nie goście... Robienie zdjęć połączone ze ściąganiem obrusa, próbą ułożenia wszystkiego, żeby "jakoś" wyglądało i pośpiech, bo przecież stygnie i wszyscy głodni, nie jest najmądrzejszym posunięciem. Mimo wszystko, dziękuję mojemu K. za pomoc i niezwykłą cierpliwość (bo ja na jego miejscu zabiłabym takie jęczadło jak ja jeszcze przed przystawką:)


Kotlety wieprzowe w calvadosie na purée z pieczonym czosnkiem

Kotlety podałam z plastrami jabłka i roszponką z musztardowym winegretem

Składniki na 4 osoby:


Purée
  • 800 g ziemniaków
  • 4 ząbki pieczonego czosnku
  • łyżka masła
  • kilka łyżek mleka
  • sól, pieprz
Ugotuj ziemniaki do miękkości w osolonej wodzie, odcedź, dodaj czosnek wyłuskany z łupin (czosnek można upiec przy okazji "włączonego piekarnika", kiedy na przykład pieczesz kurczaka czy ciasto) oraz masło i około 3-4 łyżek mleka, ubij wszystko tłuczkiem na gładkie purée, dodając mleka, jeśli jest zbyt suche.

Kotlety
  • 4 kotlety wieprzowe z kością (około 3 cm grubości)
  • sól, pieprz
  • łyżeczka oleju z pestek winogron lub innego o neutralnym smaku
Sos
  • 3-4 szalotki
  • 4 łyżki calvadosu
  • 130 ml naturalnego soku jabłkowego
  • 150 ml śmietanki 30%

W czasie, kiedy gotują się ziemniaki, posól i popieprz mięso, kolejno ułóż je na mocno rozgrzanej patelni z łyżeczką oleju. Smaż po 5-7 minut z każdej strony, po czym przełóż na talerz i przykryj, aby zbytnio nie wystygły. Na tę samą patelnię włóż posiekane w piórka szalotki i podsmaż je kilka minut do miękkości. Dolej calvados (uwaga, będzie pryskać!) i poczekaj 2 minuty, aż alkohol odparuje. Dodaj sok jabłkowy i wymieszaj powstały sos, następnie dolej śmietankę i gotuj kilka chwil, aż sos zgęstnieje.

Jabłka
  • 1 spore jabłko
  • łyżeczka masła

Podczas gdy mięso się smaży, przygotuj drugą patelnię, pokrój jabłko poziomo na plastry grubości około 7 mm i podsmaż je z obu stron na maśle, aby lekko zmiękły. Trzymaj jabłka na ciepłej patelni, żeby nie ostygły.

Roszponka z musztardowym winegretem
  • 3 duże garście roszponki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki musztardy ziarnistej
  • 2 łyżeczki  octu z białego wina
  • sól, pieprz

Zmieszaj wszystkie składniki sosu, popieprz i posól jeśli trzeba, wymieszaj z sałatą.

Na talerzach rozłóż purée, połóż na nim po kawałku mięsa, udekoruj jabłkiem i polej sosem. Podawaj z roszponką.
Do kotletów polecam podać wytrawne czerwone wino, najlepiej dojrzałe, z leśnymi aromatami, które pięknie podkreślą smak wieprzowiny.


2 komentarze:

  1. Lubię takie obiadki, mój tato zawsze mówi, że obiad bez ziemniaków to nie obiad, a je można podawać w tylu ciekawych i smacznych wersjach... Bardzo interesujący sos i świetny dodatek w postaci jabłek .

    OdpowiedzUsuń